Hoppalappa – dansteater som bygger på en missuppfattning av estnisk folkdans

by

danslogga

I Hoppalappa fantiserar och improviserar dansarna Bronja Novak Lindblad, Susanne Martin och Katarina Eriksson hejvilt kring sina klichéartade fördomar om folklore och landsbygdsliv. Det är lössläppt och roligt – om än inte helt politiskt korrekt.

Idén till föreställningen föddes när de tre var på en improvisationsfestival i Estland. När öppningsprogrammet hade titeln Estonian Night, trodde Bronja, Katarina och Susanne att de skulle få se estnisk folkdans. Istället blev de bjudna på samtida dans av estniska danskonstnärer. De tre skämdes lite över sina klichéartade fördomar, men upptäckte samtidigt att de hungrade efter traditionell folkdans. När utrymme gavs på festivalen, framförde de därför själva en fem minuters påhittad estnisk folkdans. Estländarna var de som visade mest uppskattning efteråt, medan en del av de övriga internationella gästerna var märkbart irriterade och tyckte att de tre gått över gränsen.

Nu har improvisationen blivit till en hel dansteaterföreställning: Hoppalappa – Postfolki Tanzi Teatteri bygger fortfarande på improvisation och berör med en stor portion humor begrepp som identitet, folklig tillhörighet och stolthet. Hoppalappa sätter de gamla traditioner vi aldrig har haft i nytt ljus. Det vill säga: inte en enda äkta folkdans i sikte!

När: 24-26 nov kl 19.30
Var: Palladium, Södergatan 15 i Malmö (arr. Dansstationen)
Läs mer: http://www.dansstationen.nu/Pages/Program/program7.html

Advertisements

%d bloggers like this: